Írsko a Portugalsko by chceli predĺžiť splatnosť úverov o 15 rokov

05.03.2013 Celý región

Brusel 4. marca (TASR) - Írsko a Portugalsko by chceli predĺžiť termín na splatenie záchranných úverov od Európskej únie (EÚ) o 15 rokov, čo by im uľahčilo návrat na finančné trhy.

Podľa zdrojov z únie je síce možné, že sa dohodnú s partnermi v únii na posune termínu splatnosti, ale rozhodne to nebude až 15 rokov. Uviedla dnes agentúra Reuters.

Írsky minister financií Michael Noonan pred začiatkom dnešného rokovania Euroskupiny (neformálneho združenia ministrov financií eurozóny) pripustil, že Dublinu sa nepodarí presadiť taký dlhý odklad.

Vysokopostavený zdroj z EÚ potvrdil, že s rovnakou požiadavkou prišlo na dnešné rokovania aj Portugalsko, ktoré argumentuje, že aj Grécku únia zmiernila podmienky záchranného úveru.

Vlády v eurozóne hľadajú spôsoby ako pomôcť obom štátom pri návrate na finančné trhy. Jedným z nich je aj posunutie termínu na splatenie úverov, ktoré im poskytli, keď už neboli obe krajiny schopné získať peniaze na dlhopisových trhoch. Návrat Dublinu a Lisabonu na finančné trhy by bol pritom veľkým úspechom pre celú eurozónu, ktorá chce investorom dokázať, že úsporné opatrenia a reformy môžu fungovať, aj keď majú za následok rast nezamestnanosti a často aj recesiu.

V každom prípade sa však neočakáva, že Euroskupina na dnešnej schôdzi rozhodne o zmiernení úverových podmienok pre Írsko a Portugalsko. Obe krajiny si plnia podmienky finančnej pomoci, ale podľa zdrojov z Bruselu írsky úverový program vyprší až koncom roka a portugalský o rok neskôr, takže na rozhodnutia majú ministri ešte dosť času.

Jeden z predstaviteľov EÚ naznačil, že hlavné slovo bude mať opäť Nemecko, ktoré ako najväčšia ekonomika eurozóny musí aj najväčšou sumou prispievať na záchranu zadlžených štátov. A Nemecko čakajú o sedem mesiacov federálne voľby. Vláda v Berlíne preto nechce do volieb predkladať parlamentu na schválenie také citlivé otázky ako je predĺženie splatnosti írskeho a portugalského úveru.

Ďalším z bodov dnešnej schôdze ministrov financií eurozóny je záchranný úver pre Cyprus. Euroskupina by do konca marca chcela dosiahnuť dohodu o pomoci ostrovnému štátu, ale detaily o podmienkach a výške pomoci sa budú dolaďovať v priebehu nasledujúcich týždňov.

Cyprus požiadal o úver ešte vlani v júni, rokovania sa však vlečú už celé mesiace. Dôvodom je podozrenie, že vláda na ostrove nedokáže dostatočne brániť praniu špinavých peňazí. Cyprus má pritom peniaze na chodu štát iba do konca mája.

Nový cyperský prezident Nikos Anastasiades pred poslancami parlamentu uviedol, že sa bude usilovať uzavrieť dohodu o finančnej pomoci čo najskôr.
 

Vyberte región